Скандал: ДПС в Кърджали не приема освободителя на града за почетен гражданин
Скандал: ДПС в Кърджали не приема освободителя на града за почетен гражданин / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Скандал около тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали по повод деня на града - 21 октомври, се оформя в града край Водното огледало. Поводът е, че ДПС не желае да приеме предложението на Инициативен комитет освободителят на родопския град ген. Васил Делов да стане почетен гражданин на Кърджали.

След два председателски съвета председателите на групите съветници не можаха да достигнат до консенсус за кандидатурата на Делов за почетен гражданин.

Централите на ГЕРБ и БСП излязоха с протестни декларации.

"Председателят на ОбС Раиф Мустафа и мнозинството от ДПС настояват предложението да отпадне заради протестна подписка на жители на общината, които поставят под въпрос историческата значимост на ген. Делов. Категорично възразяваме срещу потъпкването на историческата истина и оскверняването на паметта на един велик българин, комуто дължим Освобождението на Източните Родопи. Поведението на съветниците от ДПС е скандално, то води до изкуствено противопоставяне на хората в региона, сее разкол и хвърля сянка върху юбилейната стогодишнина, обругавайки името и делото на човека, военачалника и патриота генерал Делов", се казва в декларацията на ГЕРБ.

"Подмяната на историческите факти при освобождението на града, свързано изцяло с името на българския военоначалник, е израз на дълбоко неуважение към българската история. С освобождението на Кърджали населението на нашия край стана част от България, в която висш принцип е равенството на всички, независимо от техния етнос и религия. За нас, поведението на ДПС е опит за изкуствено създаване на конфронтация с цел избори и показва най-ниска политическа култура за сметка на кърджалийската общественост", протестират в своята декларация против решението на ДПС съветниците от БСП. Те са взели решение да напуснат демонстративно тържествената сесия в неделя.