Скандал беляза конгреса на БЗНС, Пинчев напусна залата
Скандал беляза конгреса на БЗНС, Пинчев напусна залата / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Скандал прекъсна 36-ия конгрес на БЗНС с главен секретар Георги Пинчев. Формален повод за това стана изборът на водещи на конгреса. След като форумът беше открит от най-възрастния член на БЗНС Искър Шуманов, бяха прочетени избраните от Управителния съвет на организацията за водещи на конгреса. Последва предложение от залата за други водещи и искане за гласуване.

Част от залата, подкрепяща делегата и кандидат-член на Управителния съвет Николай Ненчев, започна да скандира "оставка" за Георги Пинчев и бяха издигнати плакати: "Земеделската чест – срещу Пинчевата кохорта", "Пинчев – оставка незабавно, не те искаме", "Пинчев е позор за БЗНС и за България", "Пинчев – предател на каузата на БЗНС". Подкрепящите Ненчев обвиниха ръководството, че са задраскани и вадени от списъците делегати, избрани на областно ниво, и са били заменени с близки до Пинчев. Георги Пинчев нарече групата около Николай Ненчев "провокатори" и обяви, че конгресът се отменя и ще се проведе на друга дата. От другата страна обявиха, че конгресът ще продължи, а на трибуната за кратко се стигна до схватки в спорове за овладяване на микрофона.

С почти пълно единодушие бяха избрани Мандатна комисия, комисия по проверка на изборите за управителен съвет на партията и утвърждаване на ВКРС, комисия по провеждането на изборите и комисия по устава и водещи на конгреса – Атанаска Генова, Петър Ангелов и Николай Ненчев – същите имена заради чието назначаване започнаха размириците.

Георги Пинчев, главен секретар на БЗНС определи решението за нелегитимно и заедно със своите привърженици напусна сградата на НДК. Преди скандала в залата на конгреса Пинчев уточни, че той вижда като съюзници на партията му и ГЕРБ и "Атака" и очаква техните лидери на конгреса. След като напуснаха зала 6 на НДК, групата около Пинчев продължи работа на  ул. "Врабча" 1, където е адресът на управление на партията.

Делегатите на 36-ия конгрес на БЗНС, които останаха в НДК, избраха Николай Ненчев за главен секретар на организацията. За него гласуваха 236 души, един беше против, от присъствалите общо 242 делегати на форума.