Ситуацията в Челопечене се нормализира
Ситуацията в Челопечене се нормализира / cнимкa: Sofia Photo Agency

Обстановката в Чепинци и Челопечене се нормализира. И през нощта е имало взривове, но много по-слаби от вчерашните. Последните два са били регистрирани между 3.30 и 5.40 часа. Не е отчетено сериозно замърсяване на въздуха. Движението по Околовръстния път на София в района на Чепинци, ще бъде възстановено до обед. Това съобщи началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стоиков който тази сутрин посети пострадалите от вчерашните взривове райони. Пътят от бул. "Ботевградско шосе" към Челопечене в София ще бъде отворен, след като бъде почистен от падналите части от взривените снаряди.

Положението в Челопечене е спокойно, каза кметът на квартала Александър Йорданов в предаването „Дарик кафе” тази сутрин. На площада в селото бяха още кметът на София Бойко Борисов, кметът на община Кремиковци Ивайло Панев, кметът на община Нови Искър Валентин Котов и кметът на Чепинци Соня Стоянова.

По информация на Панев достъпа до Челопечене  е възможен, въпреки засиленото полицейско присъствие и информациите, че полицията не допуска журналисти. В селото може да се влиза спокойно, но пътят е отклонен през Горни Богров и Ботунец. Тази сутрин полицаи бяха спрели и движението на автобусите на градския транспорт в пострадалия район, което изнерви както гражданите, тръгнали за работа, така и столичния кмет Борисов.

Летище София започва днес нормално работа, отворено е за всички полети, съобщиха аерогарата. Някои от излитащите самолети тръгват със закъснение поради изоставането причинено от вчерашният инцидент,иначе пристигащите полети са по график.

Няма никакво замърсяване на въздуха в София и в района на Челопечене. Това показват данните от тази нощ на стационарните и мобилната станции на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Азотният диоксид, серният диоксид и въглеродният оксид са под праговите допустими стойности, отчитат и стационарните станции в София (в кварталите "Дружба", Надежда", "Красно село" и Орлов мост), и мобилната, която цяла нощ беше в Чепинци. Те отчитат, че няма и запрашаване, нито в София, нито в района на Челопечене. Концентрацията на фини прахови частици в София през изминалото денонощие е 1,1 до 1,3 пъти над средночасовата норма, но това е в рамките на обичайното за София заради интензивния трафик.

Близо 1600 души, които бяха изведени от района на вчерашните взривове край Челопечене, снощи успяха да се приберат по домовете си. Възстановено е електрозахранването във всички селища, където то бе прекъснато заради инцидента с взривените боеприпаси, съобщиха от ЧЕЗ. В 21.15 часа е било възстановено захранването и в последното селище, останало без ток - Челопечене.

Жителите на пострадалите райони са изнервени, притеснени, видимо не са доволни от координацията на службите, разказа репортери на Дарик. Хората се притесняват основно за обработваемата земя, тъй като разчитат на този поминък.. Те се оплакват и от замърсяването на въздуха, от финия прах, който вчера цял ден се е носил в района, и който, макар и по-слабо, се усеща и днес.

По информация на дежурните екипи от Министерството на извънредните ситуации през нощта в Челопечене е имало още девет малки взрива. Шест взрива са регистрирани между 22.30 часа вчера и 1.30 часа днес. Един е бил взривът между 1.30 и 3.30 часа. Между 3.30 и 5.40 часа са регистрирани два малки взрива. Специалистите от МИС са категорични, че взривовете са незначителни и не представляват опасност.

Зона в радиус от километър и половина около мястото на взривилите се вчера сутринта складове с боеприпаси ще остане отцепена.