Системата е провалена заради вътрешния министър, смята Борисов
Системата е провалена заради вътрешния министър, смята Борисов / netinfo
Премиерът трябва да знае, че системата се е провалила заради вътрешния министър, коментира по-рано днес кметът на София Бойко Борисов. Той определи като абсолютно нормално изказването на вицепремиера Ивайло Калфин, с което той вчера подчерта, че при разговорите за преструктурирането на системата на МВР трябва да се вземе и мнението на най-голямата опозиционна извънпарламентарна партия.

Според Борисов така се прави във всички нормални държави. Проблемите обаче са в друго, каза столичният кмет. Сто процента от висшите съдии и прокурори са назначени по времето на тройната коалиция. Навсякъде те са с мандат, сега тройната коалиция се опитва и главният секретар на МВР да бъде с мандат, продължи Борисов. По този начин според него тройната коалиция се опитва да ограничи бъдещото управление на ГЕРБ.

Според столичния кмет е необходима спешна промяна в някои закони, които касаят работата на МВР и на съдебната система. "Ако на премиера му е приятно да загубим всячески ориентацията си като европейска държава, нека да остане на поста си", така отговори столичният кмет на въпрос дали предсрочни избори ще бъдат изход от кризата.

Повече за това как се стигна до оставката на Румен Петков, както и коментарите и отзивите след нея четете тук