Синята коалиция внася предложения за промени в Изборния кодекс
Синята коалиция внася предложения за промени в Изборния кодекс / Sofia Photo Agency, архив
Екатерина Михайлова
55016
Екатерина Михайлова
  • Екатерина Михайлова

Синята коалиция внася промените в Избирателния кодекс, с които се урежда електронното гласуване. Депутатите обясниха, че идеята е всеки, който иска да гласува от разстояние, да подаде заявление 21 дни преди вота.

Самото електронно гласуване по изчисления на Синята коалиция отнема десетина минути.

Ето какво още обясни Екатерина Михайлова от Синята коалиция за другите предложения за промени в Изборния кодекс: „Едната част от предложенията на измененията в Изборния кодекс са свързани с дефекти, които се видяха по време на провеждането на последните избори - както за местна власт, така и за президент. Първо, да стане прозрачна дейността на Централната избирателна комисия, както и на останалите комисии. Проблем, с който се сблъскахме - да знаем кой как е гласувал, кой каква позиция е имал и как се вземат решенията. В тази връзка второто нещо, което искаме да се промени и пак е във връзка с дефекти от изборното законодателство, да се дадат повече възможности за обжалване на актове на изборната администрация, така че да могат да бъдат защитени интересите на гражданите и участниците в изборния процес".

Третият проблем, който виждат от Синята коалиция и предлагат да бъде променено законодателството, е свързан с регистрацията на коалициите. „Синята коалиция имаше няколко случая, в които беше спряна да участва като Синя коалиция. Най-крещящи са случаите в Плевен, но имахме случаи и във Варна, и в Монтана. Предлагаме много по-ясно и подробно разписани правила за наименованието на коалициите", добави още Екатерина Михайлова.