Синята коалиция предлага да отпадне училището за 5-годишните
Синята коалиция предлага да отпадне училището за 5-годишните / Sofia Photo Agency, архив
Синята коалиция ще предложи да отпадне училището за 5-годишните
31600
Синята коалиция ще предложи да отпадне училището за 5-годишните
  • Синята коалиция ще предложи да отпадне училището за 5-годишните

Да отпадне задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните, такива промени в закона за народната просвета внасят от Синята коалиция между двете четения на измененията. Все още поправките, които въвеждат задължителна забавачка, не са приети и на второ четене от депутатите. Сините са на мнение, че управляващите ще размислят по въпроса.

Децата трябва да играят, посочи бившият образователен министър Веселин Методиев от ДСБ и добави: „Не е възможно, сигурни сме в това, да има задължителност на този етап от 5-годишна възраст. Ще завърша с нещо, което е малко лично, но ще ми го позволите. Аз миналия век, когато бях министър на образованието, казах, че децата трябва да играят все пак, не може само да учат. Да накараме децата да учат между 5 и 7-годишна възраст е доста претенциозно изискване от страна на държавата".

„Смятаме, че наистина задължителната нотка, която се прокарва в този закон, естествено е, че трябва да отпадне, защото семейството - като човек, който се занимава с психология мога да кажа, че всъщност ценностите на едно дете се изграждат преди всичко в семейството и ангажиментът на семейството трябва да съществува", заяви Михаил Михайлов от СДС.