Синоптиците чакат обилни валежи този следобед във Видин и Плевен
Синоптиците чакат обилни валежи този следобед във Видин и Плевен / Снимка: Sofia Photo Agency

В района между Видин и Плевен ще са най-обилните валежи този следобед, съобщи за Дарик радио дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Христо Христов. Той успокои, че утре количествата дъжд в Северозападна България няма да са така значителни каквито се очакват днес следобед и допълни:

„Днес следобед над Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Обилни валежи се очакват в отделни райони на Северозападна България, където са възможни и градушки.

Над Източната България облачността ще бъде разкъсана, намаляваща в много райони до слънчево време”.

Тези валежи, които очакваме в Северозападна България докога ще продължат?

"Валежите се очакват от следобед и ще продължат до полунощ".

В дългосрочната прогноза пише, че валежите ще продължат от 11-14 август?

"Утре през деня също ще има на много места краткотрайни валежи с гръмотевици, но като количество валежите ще са малки. В момента се създава валежна обстановка, която ще закачи страната и в Северозападна България на отделни места ще има по-значителни валежи".

Колко литра на квадратен метър се очакват?

"Около 30-60 литра на квадратен метър се очакваните валежи в отделни райони между Видин и Плевен".

Там вече е започнало да вали?

"В момента не вали. През нощта е имало във Видин и Ново село валежи с гръмотевици, но като количества са малки. По-значителните валежи се очакват след обяд и през нощта".

Министерството на държавната политика при бедствия и аварии изпрати указания към областните си структури за предприемане на превантивни мерки предвид очакваните интензивни валежи. Всички областни структури на “Гражданска защита” са приведени в готовност за спешна реакция. Организирано е наблюдение на хидротехническите съоръжения на територията на всички области. Предупредени са областните управители, кметовете на общини и всички институции, свързани със защитата на населението при бедствия и аварии.