Сините искат оставката на шефката на агенцията по трансплантация
Сините искат оставката на шефката на агенцията по трансплантация / снимка: БГНЕС
Сините искат оставката на шефката на агенцията по трансплантация
32707
Сините искат оставката на шефката на агенцията по трансплантация
  • Сините искат оставката на шефката на агенцията по трансплантация

Синята коалиция поиска оставката на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по трансплрантация Теодора Константинова Джалева заради сериозни нарушения на процедурите по прилагане на Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, посочени в доклад на инспектора на агенцията, предоставен на сините от здравния министър Анна-Мария Борисова в писмен отговор на въпрос от парламентарния контрол. В агенцията нямало нито един назначен служител след конкурс. До 30-ти декември тази година е срокът, който министърът е дал, да бъдат отстранени нередностите в агенцията. За десните този срок е неприемливо дълъг. Очакват и незабавни санкции от Борисова. От обединението ще изпратят доклада до главния прокурор.

Ето аргументите на Ваньо Шарков от СДС: Не са спазени изискванията на Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и подзаконовите актове във връзка с прилагането му както следва. Осъществен е износ на органи от страната без представени разрешения от Министерството на здравеопазването. Осъществен е износ на ляв и десен бял дроб и на черен дроб, без да е предоставено разрешение за този износ, без министерството до има договор с "Евротрансплант", които са взели органите, и без лечебните заведения, от които са взети, да са имали подобни договори.

Другата констатация, с която искам да ви запозная, е, че по отношение на документацията в агенцията цари пълен хаос и абсолютно безхаберие. Систематично е нарушаван Законът за обществените поръчки. Това, че в Агенцията по трансплантации цари такъв хаос; това, че там не знаят какви органи са вземани, - това може и да е умишлено, но ние не можем да го твърдим без доказателства, - показва, че липсва тотална воля в министерството на здравеопазването да се сложат в ред нещата в тази агенция.