Синдикатите преговарят с финансовия министър за заплатите на учителите
Синдикатите преговарят с финансовия министър за заплатите на учителите / netinfo


Среща на закрити врата между представители на синдикатите при финансовия министър започна в 18.30 по повод исканията на протестиращите учители. Първи през централния вход на ведомството влязоха синдикалните лидери на КНСБ и Подкрепа Желязко Христов и на КТ Подкрепа – Константин Тренчев, а минути след тях към кабинета на Орешарски се присъедини и просветният министър Даниел Вълчев.

Участниците в срещата бяха лаконични на влизане. Пред журналисти Желязко Христов даде индикации, че протестиращите учители се склонни да отстъпят от исканията си и да се съгласят увеличението на заплатите им да бъде 67%.

След днешните преговори в Министерството на образованието преди това, синдикалните лидери Желязко Христов и Константин Тренчев заявиха, че правителството има намерение на предложи „коридори” на работните заплати – за педагогическия персонал, за непедагогическия и за обслужващия.

„Тази вечер ще имаме писмена оферта на правителството”, каза Христов. Той съобщи още, че правителството ще предложат един значителен ръст на стартовата учителска заплата за младите учители. Сега тя е 299 лева. Вариантите, които се обмислят са тази стартова заплата да се повиши до 440 или до 500 лева.