Синдикатите готвят протест срещу законопроект за митингите
Синдикатите готвят протест срещу законопроект за митингите / cнимкa: Sofia Photo Agency
Синдикатите готвят протест срещу законопроект за митингите
19154
Синдикатите готвят протест срещу законопроект за митингите
  • Синдикатите готвят протест срещу законопроект за митингите

Правителството да отмени приетия в четвъртък законопроект за събранията, митингите и манифестациите, и да организира широко обществено обсъждане на нов проект на закона. Затова настояват двете национални синдикални конфедерации и още 16 браншови и граждански сдружения в позиция до президента, премиера и председателя на Народното събрание. От следващата седмица синдикатите започват обсъждане на съвместни улични протестни действия, ако управляващите не се съобразят с тяхната позиция.

 

"Забраната за протестни действия пред сградите на държавни институции, както и протести с превозни средства и животни, предвидена в новия закон, е опит за елиминиране на човешките ни права", заяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. „Няма да допуснем такова грубо нарушаване на международни конвенции. Не може майките с деца да не са пред парламента, където се коват законите. Или инвалидите, или пенсионерите, животновъдите, фермерите, или превозвачите, а да седим някъде в необятните нивя, където се опитват да ни пратят”, коментира той.

 

Председателят на асоциацията на млекопроизводителите Адриан Цаконски определи новия закон като връх на глупостта, който не е имал аналог дори по тоталитарно време. „Тези хора искат тази държава да има само овце, които те да стрижат, но за съжаление, те не стрижат, а направо дерат с кожите. Ако ние не се обединим и не тръгнем срещу тези действия, трябва да напуснем страната”, каза Цаконски.

 

Синдикатите призоваха към обединение на всички граждански организации в специален щаб срещу нарушаването на правото за свободно излизане на улицата.