Синдикати искат граждански контрол в МВР
Синдикати искат граждански контрол в МВР / снимки: БГНЕС
Синдикати искат граждански контрол в МВР
62575
Синдикати искат граждански контрол в МВР
  • Синдикати искат граждански контрол в МВР

Масово събрание на открито проведоха от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Представителите на най-голямата синдикална организация в силовия сектор, както и служители на затворите, се събраха в парка „Заимов", от където преди четири години тръгна безпрецедентният до момента протест на служители от МВР с над 15 000 души. Въпреки че временно протестите на синдикалната федерация спират, от там продължават да настояват за граждански контрол в министерството, както и незабавно възстановяване на споразумението за социално партньорство с МВР, което бившият министър Цветан Цветанов прекрати едностранно.

Събралите се днес членове на най-големия синдикат в сектор „Сигурност", който през последните години е основният инициатор на протести на служители в МВР, обяви временно преустановяване на активните си протестни действия с оглед на ситуацията на управляващо служебно правителство и подготовката на изборите.

Въпреки това обаче членовете на синдиката запазват протестната си готовност, а пиенето на вода и пушенето на цигари приключва, заяви председателят на федерацията Валентин Попов. „През следващите два или три месеца за българската държава и за изстрадалия български народ най-важното е организирането и провеждането на честни и демократични избори, които да дадат вот на следващото управление на държавата. Знаете много добре, че в тези избори наши членове ще бъдат много плътно ангажирани. Заради това смятаме да спрем временно с тези протести. Надяваме се това временно да се окаже за дълъг период", заяви Попов.

От федерацията обясниха, че искат да дадат възможност на вътрешния министър в служебния кабинет Петя Първанова да предприеме стъпки по възстановяване на разрушения от предишния министър диалог.

В парка „Заимов" те донесоха макет на чешма, който възнамеряват да подарят на новото ръководство на МВР. От чешмата не течеше вода, а върху нея те поставиха пепелник с незапалена цигара. Макетът има за цел да напомня за всички проблеми на работещите в системата, които все още не са разрешени.

Исканията на синдикалистите се запазват и са пряко насочени към новото правителство, което предстои да бъде сформирано след парламентарните избори на 12 май. Те настояват за адекватно заплащане на нощния им труд, за граждански контрол във ведомството, както и за възстановяване и подобряване на диалога за социално партньорство в МВР.

Синдикати искат граждански контрол в МВР
netinfo