Синдикат Образование: Училищата трябва да са затворени системи
Синдикат Образование: Училищата трябва да са затворени системи / DarikNews.bg, архив

Малтретирането на учители и ученици налага неотложно училищата да станат затворени системи така, както е в модерните образователни системи в Европа и света. Това се посочва в позиция от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

Майка нападна учителка в разградско училище

В нея се казва, че последният случай на физическо издевателство от майка на ученик върху учителка в Основното училище "Никола Икономов" в Разград вече е само статистика след стотици подобни инциденти, станали от началото на годината.

Дори вписаният текст в Закона за предучилищното и училищно образование, че се криминализира посегателството над учители, не ги спасява от ширещата се агресия, посочват от синдиката. И допълват, че полицията няма ефективно работеща стратегия и съответни превантивни мерки за опазване на учители и ученици от физическо и вербално насилие.

Зачестяват посегателствата над учители, профсъюзи искат бързи наказания

"Доказана практика е, че родителите често стават брутални агресори или подбудители, инициатори на саморазправи в сянка, защото липсват възпиращи агресията възпитателни приоми", заявяват синдикалистите.

Според тях в новия училищен закон, който трябва да влезе в сила от август т.г., няма и намек за това как конкретно ще се гарантира опазването на физическото и психическото здраве на учители и ученици. Налице е негативната и несъобразена с учителската професия тенденция да се ползват дежурни учители за охрана в учебните заведения.

Синдикатът "Образование" напомня за предложението си и заявява категорично искането си към Министерство на образованието сградите на всички учебни звена да станат задължително затворени системи със строг пропускателен режим, особено за външни лица.

Има отделени средства за камери, за огради и за охрана в училищата

От синдиката са категорично против срещу вменените отговорности на учителите да охраняват коридорите на сградите, на училищните дворове, училищните автобуси и да изпълняват и други охранителни дейности.

Мисията на учителя е да образова, което според новия училищен закон означава да обучава, възпитава и социализира. Грижа на оторизираните български институции е неприкосновеността на учителя, гарантиране на спокойствието и сигурността на училищата, както на обучаващите и обучаваните в тях, се посочва в позицията.

Според синдикалистите проблемът с агресията до голяма степен е финансов, защото във финансирането на училищата няма предвидени средства за охранителни дейности, за подпомагащи дейности и за модерен електронен пропускателен режим.