Шестимата, напуснали БСП, не са признак за разпад. Това е краят на един процес, който тече отдавна в партията. Това заяви пред NOVA секретарят на ПГ на "БСП за България" Александър Симов по повод последните събития в партията и допълни, че това е щяло да бъде разпад, ако след напускането им заедно с тях се изместват десетки организации и има вълна от членове, които искат да последват техните идеи.

„Не е нужно аз да давам оценката на Валери Жаблянов и Красимир Янков. Дадоха им я членовете на БСП. За Жаблянов гласуваха 760 гласа, Янков взе 1 117 гласа в национален мащаб. Аз смятам, че даже и хората, които са гласували за тях, не одобряват тяхното поведение в момента, тъй като това не е продукт на някакви политически разногласия, а е продукт на наранено его”, каза още той.

„Защо не напуснаха БСП преди Конгреса или два месеца по-рано?”, запита Симов.

„Не си представям Националния съвет на БСП като Камара на лордовете, в която някой има абонамент за място до живот. Той е динамична структура, която се променя спрямо изискванията на времето. Сега са преценили, че Станишев няма място там. Това не означава, че някой е изключил Станишев или му е забранил да води политически живот”, коментира още той.

Според него Корнелия Нинова и нейният екип отчаяно се опитват да върнат партията към нейните леви корени.

„Същевременно обаче част от хората започнаха да пищят, че БСП одеснявала. В кое точно? Когато не искаме болниците да са търговски дружества ли? Имаме редица леви идеи, които предлагаме”, добави Александър Симов.
nova.bg