Симеоновският лифт е технически изправен, заключи проверката
Симеоновският лифт е технически изправен, заключи проверката / БГНЕС, архив

Проверката на Държавна агенция за метрологичен и технически контрол на Симеоновски лифт е приключила с категоричното заключение, че съоръжението е в пълна техническа изправност.

Последните инспекции са преминали на вчера - 27 януари, като са извършени 10 последователни изпитания на затварящия механизъм в кабина 111, от която на 24 януари падна 5-годишно дете.

Дете изпадна от кабинка на Симеоновския лифт и оцеля

Установено е, че механизмът се заключва нормално и при всички заключвания палецът заема нормалното си положение, съобщават от "Витоша ски" АД. Проверяващите са извършили и изпитания с упражняване на натиск върху крилата на вратата, като тя е останала затворена.

Освен кабина 111, комисията на Държавна агенция за метрологичен и технически контрол провери и всички други функциониращи кабини, като не са открити неизправности. Дадено е разрешение те да бъдат отново пуснати в експлоатация.

"Витоша ски" ще продължи да поддържа работещите съоръжения в ПП Витоша в пълна техническа изправност, като същевременно от дружеството апелират към всички посетители на парка да спазват инструкциите за безопасност при тяхната експлоатация. "Изразяваме отново тревогата си от станалия инцидент и очакваме компетентните органи да завършат своята работа и да изяснят случая докрай", подчертават от компанията.