Симеон не бил поканен официално в Италия
Симеон не бил поканен официално в Италия / netinfo

Във външното министерство няма информация бившият министър председател Симеон Саксобурготски да е бил поканен по официален път от Силвио Берлускони да присъства на премиера в Миланската скала. Това съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Яне Янев от ОДС зададе въпрос на външния министър след като Симеон Сакскобургготски призна, че използвал самолета на италианският бизнесмен Пиерпауло Черани, замесен в савойския скандал, за пътуване до Милано по покана на Силвио Берлускони.

В отговора си Калфин подчерта, че не е задължително посещение от частен характер на министър-председател да минават през външното министерство. На тях отговаря Дирекция „държавен протокол” на Министерския съвет отбеляза той.

Посолството ни би оказало съдействие при необходимост, каза Калфин и уточни, че в конкретния случай не е търсено такова съдействие. Ивайло Калфин предложи посолството ни винаги да има ангажимент към частни пътувания на действащия министър-председател.