Силна градушка удари Долни Дъбник
Силна градушка удари Долни Дъбник / снимка: Sofia Photo Agency
Водоподаването в плевенското село Асеново е спряно, унищожени са посевите и трайните насаждания в няколко села от община Никопол в резултат на проливните дъждове и градушки паднали вчера вечерта. Това съобщи Петър Радоев от Областна дирекция „Гражданска защита” в Плевен.

В Асеново водата е спряна, тъй като късно снощи е имало повреда в помпите, захранващи селото, съобщиха още от „Гражданска защита”. Няма да има проблем с осигуряването на вода за населението, тъй като резервоарите са пълни, а ВиК ще направи всичко възможно аварията да бъде отстранена своевременно.

След проливния дъжд в Плевен има задръстени шахти, които се почистват от ВиК. В село Бръшляница има свлякла се асфалтова настилка на три улици. Кално свлачище има в регулацията на селата Асеново - около 300 метра, в Дебово - 250 метра и Муселиево - 250 метра. Пътя ПлевенНикопол, в района на село Асеновци, където снощи имаше свлечена земна маса, е почистен и проходим.

Има нанесени щети и от градушката с големина на яйце, паднала в района на Долни Дъбник и селата Търнене и Дисевица. Около 40 % от посевите и 70% от зеленчуците и трайните насаждения в двете села са унижени. В момента се извършват проверки за установяване на щетите.