/ БТА
Силна буря със скорост над 100 км в час се разрази в Сопот, съобщи кметът на общината Станислав Стоенчев, цитиран на страницата на Общината във фейсбук. Ураганният вятър предизвика множество паднали дървета. До момента са установени над осем, но се подават сигнали за още. Пострадал е покривът на Средно училище „Иван Вазов“.

В Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов“ има счупени прозорци и дограма, но щетите не са големи, уточниха от училището. Има прекъснати жици на електроразпределителната мрежа. От рано тази сутрин кметът на общината и служители на отделите „Озеленяване“ и „Чистота“ са на терен и отстраняват пораженията от бурята.
На дежурния телефон +359896895001 хората могат да подават сигнали за щети.

В село Анево до момента няма констатирани големи поражения, на места е прекъснато електрозахранването, но екипи на ЕВН работят по отстраняване на щетите, уточни кметът Стоенчев.

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за Източна България днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е сила за областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол. Предупрежденията на метеоролозите са за бурен и ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 30-35 м/сек. Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо дори и по Черноморието ще преминават в мокър сняг с количества над 25 мм.
БТА