Силен вятър затвори пристанищата във Варна и Балчик
Силен вятър затвори пристанищата във Варна и Балчик / netinfo

Силен северозападен вятър с пориви до 20 метра в секунда бушува във Варна. От 11 ч пристанището в града е затворено за всички плавателни съдове, съобщи за Дарик дежурният в трафик-центъра на порта. Вълнението в залива достига до 3 бала.

Само до обяд в „Гражданска защита” са постъпили шест сигнала за паднали дървета в различни части на града, като на бул. "Чаталджа"№6 дърво е затиснало лек автомобил. Аварийните екипи отстраняват пораженията, в „Гражданска защита” не е постъпвала информация за пострадали граждани, съобщи за Дарик началникът на службата инж. Андрей Марков.

Една от причините за силния вятър е голямата температурна разлика във въздушните маси, обясниха синоптиците от Филиала на института по метеорология и хидрология във Варна. Към 12 ч температурите на въздуха в Северозападна България са варирали между 19 и 20 градуса, в Североизточна - между 25 и 28, а в Югоизточна - 30-33 градуса. До 13 градуса паднаха температурите в София, където в момента вали проливен дъжд.

Пристанището в Балчик също е затворено заради силния вятър, съобщи за Дарик изпълнителният директор на пристанището капитан Кузман Попов. Вятърът в крайморския град се движи със скорост 15 метра в секунда. Силно е вълнението на морето и в самия залив на порта. До утихване на вятъра в пристанището ще остане грузинският кораб „Амина – Н”. Той е натоварен с царевица и е трябвало да отплава за Турция.

Други новини от Варна