Сигурността на контингентите ни в Косово е гарантирана
Сигурността на контингентите ни в Косово е гарантирана / снимкa: Sofia Photo Agency

Към този момент е гарантирана сигурността на българските контингенти в Косово и дипломатическите ни представителства в Сърбия. Това съобщи премиерът Сергей Станишев, след като свика на заседание в Министерския съвет ръководителите на спецслужбите и министрите на външните и вътрешните работи Ивайло Калфин и Румен Петков.

Естествено е България като съседка на Сърбия да следи с внимание развитието на ситуацията там и в Косово, подчерта премиерът Станишев.

По време на заседанието в Министерския съвет премиерът е получил информация и за взетите превантивни мерки за засилване на сигурността на българското дипломатическо представителство в Белград след ескалацията на общественото напрежение там.

Сергей Станишев уточни, че през следващите седмици ще провежда редовно такива заседания по ситуацията в Косово с участието на ръководителите на спецслужбите и министрите на външните и вътрешните работи, защото ситуацията е динамична. Той още веднъж повтори, че България ще следи дали новообявената държава предприема конкретни действия по прилагането на стандартите от плана Ахтисаари относно спазването на човешките права, правата на малцинствата и децентрализацията и опазването на православните паметници.