Сигнал за живот ще се бори срещу инцидентите по пътищата
Сигнал за живот ще се бори срещу инцидентите по пътищата / снимка: Sofia Photo Agency

Повишаване на безопасността на движението, адекватна маркировка по пътищата и по-строги, но приложими наказания за провинилите се шофьори – това са основните цели, които си поставя новото гражданско сдружение „Сигнал за живот”, което беше учредено в столицата. Сдружението ще създаде мрежа от експерти в цялата страна, които ще работят и по конкретни сигнали на гражданите.

Употребата на алкохол при шофиране и превишената скорост бяха посочени като основни проблеми, с които ще се бори новото сдружение за безопасност на движението. По места експертите му ще работят директно с местната власт по конкретните проблеми на пътната маркировка, знаците и организацията на движението.

Само с един километър по-ниска скорост на автомобила, води до 5 процента намаляване на жертвите по пътищата, обясниха инициаторите, позовавайки се на световната статистика.

Председател на сдружението „Сигнал за живот” е Йордан Караджов, а в новата организация участва още един от членовете на групата „Сигнал”. Автомобилен състезател, журналистът Владу Беуреану, експерти и други публични личности влязоха в ръководството на сдружението, което тепърва ще представя инициативите си.

Част от работата ни ще бъде да събудим съвестта на тези, които качвайки се на една мощна кола, смятат че на тях нищо няма да им се случи, каза Данчо Караджов. За мен не е мода да притежаваш хубава и бърза кола – зависи вече как ще я използваш и доколко ще бъдеш отговорен към другите на пътя, добави той. Според него е недопустимо в държавата да няма война, а да имаме жертви от катастрофи колкото от една война.

Почетен председател на „Сигнал за живот” е експрезидентът Петър Стоянов, който подчерта че нито едно сдружение не може да се справи с проблема, но трябва да се започне с насаждането на една нова култура срещу безумието по пътищата. Простата цел на сдружението е да опазва човешкия живот от лудостта, която шества по улиците - вина имаме всички ние, защото сме родители, каза още експрезидентът.