Сигнал за Възродителния процес и в ЕП
Сигнал за Възродителния процес и в ЕП / netinfo

Не виждаме никаква воля за справедливост по делото за Възродителния процес – няма и политическа воля това петно да бъде изтрито. Това каза в „Денят” на Дарик радио заместник-председателят на парламентарната комисия по правата на човека Ахмед Юсеин от ДПС.

След днешното заседание на комисията, на което по темата беше изслушан зам.-главният прокурор Валери Първанов, Ахмед Юсеин коментира, че вече не вярва, че изобщо в България ще има дела за престъпленията по време на Възродителния процес. Нямам думи – обидно е, просто сме отчаяни, добави Юсеин.

Той беше категоричен, че не приема доводите, според които процесът е блокиран заради невъзможността още 126 души, които живеят в Турция, да бъдат намерени и разпитани. Скоро имаше приключени дела относно банковите фалити - там не се търсят така свидетели - какви сме ние да бъдем сътрудници на съда и на прокуратурата да търсим от Турция хора, които са страдали, чиито имена ги има в "Държавен вестник", че ги амнистират от остров Белене, това са 517 човека, каза депутатът.

Ахмед Юсеин съобщи, че ще обсъди с ръководството на ДПС дали да поиска среща с главния прокурор Борис Велчев по тази тема. По думите му пострадали по време на Възродителния процес вече са ангажирали вниманието и на Европейския парламент. Група затворници са пратили писмо и до Греъм Уотсън и искат среща с него, имаме копие от това писмо, където се настоява за осъдителна присъда над виновниците, каза депутатът.