Сидеров: Станишев и Ердоган се уплашиха от Атака
Сидеров: Станишев и Ердоган се уплашиха от Атака / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Под знака на скандал премина първият ден от официалното посещение на турския премиер Реджеп Ердоган у нас по покана на премиера Сергей Станишев. Присъствието на шестима депутати от „Атака” в Гранитната зала на Министерския съвет принуди двамата премиери да отменят съвместната си пресконференция и церемонията по подписването на спогодба за културно сътрудничество.

След щателна проверка на входа на Министерския съвет гардовете от НСО пуснаха народните представители на „Атака”, тъй като нямат основание да ги спрат.

Официалното съобщение на правителствената пресслужба бе, че пленарните разговори между двете делегации са продължили повече от час, а двамата премиери са заминали директно към хотел "Кемпински Зографски" за откриването на българо-турски бизнес форум.

Веднага след като разбра, че брифингът няма да се състои, Волен Сидеров заяви пред медиите, че това се случва за първи път, и не разбира от какво толкова са се уплашили двамата министър-председатели. Сидеров обяви, че е имал намерение да зададе два въпроса на Ердоган и Станишев, а именно - кога ще бъдат обезщетени от Турция с 10 млрд. долара наследниците на тракийските българи и дали наистина България се готви да даде водите на Родопите на Турция с подписването на нов проект "Горна Арда".

Ако от тези два въпроса са се уплашили, то те са страхливи хора, коментира Волен Сидеров. Той поясни, че е пристигнал в Министерския съвет, за да участва с въпроси в пресконференцията, след като екипът на телевизия "Скат" не бил допуснат.

Депутатът Павел Шопов пък нарече "груба полицейщина" просването му върху капака на патрулка от полицаите около 10,30 ч сутринта на кръстовището на улиците "Раковска" и "Московска". По думите му "Атака" е имала официално разрешение от Столичната община за митинг пред храма "Свети Александър Невски", а той и съпартийците му по никакъв начин не са предизвиквали полицейското насилие. Шопов обмисля да предложи създаването на парламентарна анкетна комисия по случая.

ПОВЕЧЕ СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ЕРДОГАН И ПРОТЕСТА НА АТАКА ВИЖТЕ ТУК