Сидеров и Чуколов пред задържане
Сидеров и Чуколов пред задържане / снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров и заместникът му Десислав Чуколов са призовани днес в столичното следствие.

На народните представители, които се простиха с имунитета си, са повдигнати обвинения за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост. Обвиненията са заради нахлуването в НАТФИЗ в нощта след първия тур на местните избори. За това престъпление законът предвижда до 5 години затвор.

На Сидеров ще бъде повдигнато и друго обвинение - за принуда. То е заради действията му, насочени срещу студентка от Театралната академия. Лидерът на „Атака" извил китките на момичето, за да пусне телефона, с който го снимало. За това престъпление Сидеров може да получи наказание от 6 години лишаване от свобода. Като обвиняем е привлечен и мъжът, ударил Сидеров в изборната нощ.

Народното събрание даде разрешение за задържането им, а междувременно двамата се отказаха от имунитета си. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че е очевидно, че след като е поискано разрешение от Народното събрание за задържане, да се проведе цялата процедура по НПК.

„Трябва да бъдем съвсем наясно, че на първо място ще бъдат спазени всички процесуални изисквания. Разрешението за задържане по отношение на Прокуратурата, касае до 72 часа. Дали ще бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, решава съдът, но тя ще бъде претендирана от Прокуратурата", заяви вече Цацаров.

Източник: БГНЕС