Шулева: Загубихме две седмици да се взираме в пъпа си
Шулева: Загубихме две седмици да се взираме в пъпа си / Sofia Photo Agency
Искането на оставката на ръководството на стария Политически съвет в някаква степен го легитимира. Това коментира в интервю за предаването „Денят” на Дарик радио депутатът от НДСВ Лидия Шулева, която е член на стария Политически съвет на партията.

Шулева обясни, че винаги преди конгрес старото ръководство е в юридическа оставка до регистрацията на новия Политически съвет. Затова според нея днешното искане на оставки от страна на Симеон Сакскобургготски било на практика легитимиране на ръководството отпреди конгреса. „Защото ако приемем, че утре ще се регистрира новото ръководство, подобни оставки не ми изглеждат особено логични”, допълни Лидия Шулева. Тя обаче направи уговорката, че оставките могат да бъдат тълкувани и като знаци „за поемане на политическа отговорност”.

Лидия Шулева допълни, че все още не е обсъждан въпросът за регистрация на новото политическо ръководство на партията – лидерът на НДСВ все още не се е произнесъл по този въпрос.

Това, което е факт към настоящия момент е, че Симеон Сакскобургготски поиска оставките на ръководството на стария Политически съвет. По устав Политическият съвет се избира от Конгреса, а заместник-председателите се посочват от лидера”, уточни Шулева. Според нея НДСВ никога не е била авторитарна партия и лидерът е взимал отношение само по въпроси с изключителна важност. Тя допълни, че формирането на една партия зависи изцяло от наличието на силна личност за лидер.

„Загубихме две седмици време да се взираме в пъпа си и да се занимаваме с вътрешнопартийни проблеми”, каза Шулева. И допълни, че НДСВ трябва да се занимава с по-важни неща като политиките и идентификацията на партията ни като такава – въпроси, по които предстояли сериозни дебати.

Цялото интервю с Лидия Шулева четете тук