Щяло да има постоянни проверки на заведенията в „Студентски град”
Щяло да има постоянни проверки на заведенията в „Студентски град” / Sofia Photo Agency

Засиленото полицейско присъствие в „Студентски град” трябва да продължи и след празниците. Проверки по заведенията трябва да има постоянно, каза в предаването на Дарик „Кой говори” кметът на община „Студентска” Димитър Дилчев. Той съобщи, че е дал срок до края на януари собствениците на заведенията в студентското градче да представят документите си за работно време. Ако това не стане и този срок не бъде спазен, със заповед на кмета Дилчев от 1 февруари всички заведения в „Студентски град” ще работят до 23 часа. Димитър Дилчев допълни, че за спокойствието на живущите в района трябва да бъдат предприети няколко пакета мерки:

„Първият е това, което можем да го направим още днес. Президентът излезе с решение да се засили полицейското присъствие, да влезе жандармерията в „Студентски град”. Това е нещото, което може да стане в момента. По основните проблеми като реституцията, като застрояването, са необходими повече от седмица, повече от месец, защото тук навлизаме в едни спорове с реститути, с частна собственост. Много от тези проблеми ще стигнат до съда и ще трябва да чакаме решение от там”, посочи Димитър Дилчев.

„Изключително важно е да се каже обаче едно: необходимо е в момента да започнат мерки по прекратяване на тази реституция, за която казаха ректорите”, коментира още той.

„До края на януари съм дал срок на всички заведения да представят необходимите документи, които са по сега действащата наредба, за денонощно работно време. Ако това не стане, от 1 януари, с моя заповед работното време на всички заведения в „Студентски град” ще бъде до 23 часа”, каза кметът на район „Студентски”.

Идеята за спиране на реституцията в университетските територии обясни в предаването на Дарик „Кой говори” и проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет. Ето какво още каза той: „Това, което е на вузовете, ако там има реституционни претенции, те да бъдат решени. Да бъдат обезщетени тези, които са с тези претенции и да не се пипат териториите на вузовете. Този въпрос да се реши законодателно. Това нещо е в ход в момента. Доколкото ми е известно това среща сериозни обструкции и се надяваме този закон да се приема максимално бързо”, смята Ваньо Митев.