/ iStock/Getty Images
Щетите в Народния театър "Иван Вазов" след вчерашната буря са за милиони левове, съобщи БТА, цитирайки ръководството на театъра. В момента се оценяват точния размер на щетите от комисия, назначена от директора Васил Василев.

Вчера публиката е била изведена по време на спектакъла "Когато гръм удари, как ехото заглъхва", който се играе на камерна сцена. За щастие, нямаше заплаха нито за актьорите, нито за публиката, нито за техническия персонал, разказват от театъра. Сцената на четвъртия етаж не е пострадала.

Мощната буря в София свали постановката „Когато гръм удари“ в Народния театър

Основен ремонт на театъра не е правен от 46 години, преди четири години е имало козметичен ремонт, който е глътнал няколко милиона лева, но е бил само замитане на видими проблеми под килима, коментират от трупата. По думите им сградата, която е паметник на културата и е уникална, има сериозни проблеми които трябва да се отстранят с един много тежък ремонт, за който от театъра се надяват, че ще се активизира със всички сили Министерството на културата и държавата, в лицето на правителството. Подобен ремонт не е финансово по силите на Народния театър, заявяват от театъра.

"Първо смятаме, че трябва да реагира държавата и ще мислим междувременно дали е необходимо да се обърнем към хората с молба за помощ", допълват от театъра.

"Направили сме всичко необходимо да осигурим нормалната работа на театъра. Така че довечера, и въобще, да има представления по програмата и да посрещнем нашата публика. Целта е да не усетят дискомфорт - нито актьорите, нито публиката", казват още от ръководството на театъра. 
 
Притеснението на театралите е, че тепърва навлизаме в есенния сезон, а следва и зима, за която се знае, че няма да бъде лека. Затова трябва да се предприеме действие за авариен ремонт, а след това - и за сериозен ремонт, допълват от Народния театър.

Междувременно от Министерство на културата заявиха, че са във връзка с ръководството на Народния театър „Иван Вазов“ и с директора му Васил Василев и са готови да окажат пълно съдействие и подкрепа за възстановяването на сградата.

"Министерството на културата, като принципал на най-значимата и представителна българска театрална институция в страната, ще окаже пълно съдействие за възможно най-бързото изпълнение на съгласувателната процедура на аварийния ремонт на сградата, който директорът на националния културен институт обяви, че ще извърши. В допълнение, Министерството на културата е готово да съдейства и с допълнителни финансови средства, в случай че такива са необходими. В случай на такава необходимост от допълнителни разходи, ръководството на Народния театър „Ив. Вазов“ може да кандидатства за допълнително финансиране от Министерството на културата по програмата за капиталови разходи, където към момента има неизразходен резерв. За целта е необходимо във ведомството да бъде представена подробна количествено-стойностна план-сметка, както и проект за възстановяването на сградата", посочиха от ресорното министерство и припомниха, че всякакви консервационни и реставрационни дейности по сградата на театъра следва да бъдат съгласувани с Министерството на културата съгласно Закона за културното наследство.

"Министерството на културата, като принципал на всички свои второстепенни разпоредители с бюджет, оказва пълно съдействие и подкрепа за функционирането им според възможностите си и е готово да разгледа всяко едно отправено по съответния ред заявление за съдействие", посочват още от министерството. 
БТА