/ dariknews.archive
С електронния идентификатор в чипа ще се влиза в база данни в интернет
Единният граждански номер (ЕГН) и системата ЕСГРАОН ще действат поне още от 10 години у нас, прогнозират експертите. В този период ЕГН-то ще остане все така лесно пробиваемо от фалшификатори.

Преди дни телевизионно разследване показа нагледно как за 10 минути могат да се генерират 4-те цифри след рождените дати на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и МВР шефа Валентин Радев.
 
Начинът за защита е все по-малко ЕГН-то да се ползва самостоятелно за идентификация или достъп до база данни. Тоест - ще се разработват системи, в които то винаги да е в комбинация с други данни - номер на лична карта, адрес. По екзотичните предложения са сред тях да попадат и цвят на очите, година на дипломиране, размер на обувките и т.н.

Електронен идентификатор, който осигурява достъп до база данни в интернет, ще се монтира в новите ни лични карти. Това е една от идеите, които ще се гледат във вторник в Министерския съвет при обсъждането на проектите за защита на личните данни, пише "Труд".
 
Най-късно до няколко месеца МВР трябва да обяви търг за нова система за документи за самоличност. В бъдещите лични карти трябва да има чип, какъвто се слага от близо 10 години в международните паспорти. Предвижда се чипът да съдържа три компонента. Първият са биометричните данни - снимка и пръстов отпечатък. Вторият е електронния идентификатор - наричан от спецовете е-ЕГН, а третият - електронен подпис.
 
Подаваме онлайн заявления за лични документи

При подаване на заявлението човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-ЕГН, а за електронния подпис трябва заяви изрично, че желае. Предвижда се с електронния подпис занапред да може да се гласува по интернет. Към момента не е изяснено за какъв срок и на каква цена ще се получава е-подписа. Самият чип ще струва 1 евро или 2 лева.
 
Електронният идентификатор няма да замени сега съществуващото ЕГН, нито системата ЕСГРАОН. Той ще дава само достъп до данните за здравните или социалните служби, НАП, КАТ или областни и общински администрации, като постепенно кръгът ще се разширява. В същото време ще останат справките и услугите на гише с хартиени документи, защото се смята, че поне няколко години ще бъдат нужни на гражданите, за да свикнат с новия начин за контакт с чиновниците.
 
Бъдещото е-ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и сега действат банковите карти. Целта е да с ограничи възможността кодът да се чете или въвежда от разстояние. При загуба на личната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.
 
Според експертите със съществуването на новото е-ЕГН ще се наложи да бъдат взети няколко важни решения - ще може ли то да се използва и от всички фирми, които имат права като администратори на лични данни, как то ще се съчетае с проектите за електронна здравна карта, със сега съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и т.н., допълва изданието. Засега само е сигурно, че чипът с е-ЕГН-то ще се фалшифицира изключително трудно и ще затрудни максимално използването на чужда самоличност при достъп през интернет до различни бази данни.