В цялата страна ще вали, в планините над 300-400 метра сняг, в равнините - дъжд. През нощта срещу сряда ще видим сняг и на по-ниски места. Няма да се образува сериозна снежна покривка, а само около 2-3 сантиметра. Ще имаме до -5 градуса сутрин, но през деня температурите ще са положителни. Това каза климатологът Симеон Матев пред NOVANEWS.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) вече издаде оранжев код за значителни валежи и силен вятър в три области на страната - Смолян, Кърджали и Хасково. Обявен е и жълт код за обилен дъжд в други 17 области на страната.

карта времето 10 януари
НИМХ

Предупреждават за обилни валежи в част от страната

По думите на климатолога през Балканите преминава Средиземноморски циклон, който ни води валежите.

"Няма да има сняг до коляно. Липсата на сняг е проблем и за земеделието, така се компрометира бъдещата реколта. Съвкупност от няколко процеса пречеха на валежите да дойдат на Балканите. Има тенденция на удължаване на периодите, в които не вали и после период на продължителни валежи. Тя ще остане, така че трябва да свикваме", разкри той.

Според него няма да има поледици.

"Вторник срещу сряда и сряда срещу четвъртък е възможно да се образува киша на места и това да е проблем. Силният вятър няма да създаде сериозни проблеми. На места ще имаме временно разливане на речни корита. Идната седмица предстои затопляне. Този януари може да бъде най-топлият досега. Има места в Северна България със 7-8 градуса над обичайните температури за месеца. През февруари ще стане ясно дали това ще е най-топлата зима", обясни Матев и призова скиорите да внимават, тъй като в планините има стар сняг и заледявания, които могат да причинят лавини.

По данни на НИМХ в четвъртък над по-голямата част от страната облачността ще остане значителна; главно над Югозападна България ще се разкъса и временно ще намалее. На отделни места, с по-голяма вероятност в Източна България, ще превали, предимно слаб дъжд, над около 900-1000 m - сняг. Вятърът и в Източна България до вечерта ще се ориентира от запад-северозапад, ще е до умерен, в останалата част от страната - слаб. В петък облачността ще се разкъса, над много райони и ще намалее. Ще бъде и почти тихо. Минималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°, в котловинните полета в Западна България - по-ниски, до минус 5°.
nova.bg