Ще стигне ли делото „Николов-Стойков” до съд в Германия
Ще стигне ли делото „Николов-Стойков” до съд в Германия / снимкa: Sofia Photo Agency
Ще стигне ли делото „Николов-Стойков” до съд в Германия
26399
Ще стигне ли делото „Николов-Стойков” до съд в Германия
  • Ще стигне ли делото „Николов-Стойков” до съд в Германия

Остри реплики си размениха днес за пореден път вътрешният министър Цветан Цветанов и съдът. Повод за тях беше признанието на МВР шефа, че се обмисля преместване на делото „Марио Николов-Людмил Стойков" в Германия. Във вторник българският съд отхвърли като неоснователни исканията на прокуратурата за разпит на свидетели от чужбина.

„Не съществува механизъм, по силата на който държавата да се откаже от своя суверенитет да разследва престъпления, извършени от български граждани на нейна територия", обявиха от Софийския градски съд по повод изпуснатата днес реплика на Цветанов. Оттам определят като недопустимо да се предрешава изходът по делото две седмици преди пледоариите, както и да се поставя под съмнение безпристрастността на съда.

На въпрос дали има правен механизъм за изнасяне на делото „Николов-Стойков" в Германия, вътрешният министър Цветан Цветанов отговори така: „Обсъжда се и подобен вариант".

От Софийския градски съд реагираха с позиция, че срещу Марио Николов са образувани две дела по обвинителни актове, като първото от тях е извършено в съучастие с други лица, а второто - в съучастие с Людмил Стойков и други лица. Двете дела все още са във фаза на съдебното следствие, по време на което се разглеждат исканията за събиране на доказателства, както в полза на държавното обвинение, така и в полза на защитата, което според закона се дължи от българския съд, уточняват от градския съд. В позицията се коментира и изявлението на премиера Бойко Борисов, че по делото „прекрасно се знае кой не си е свършил работата" и „къде е политическият чадър". Такива внушения са напълно неприемливи за осигуряването на справедлив процес, заявяват от съда.

В отговор на позицията на СГС, вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че не имал предвид делото срещу Николов и Стойков по Сапард. Говоря за възможни стари техни криминални деяния, за които да се потърси отговорност в съответната страна членка на ЕС, в която са извършени, каза Цветанов. По думите му, това са лица, които са се занимавали и с друг вид криминална дейност. Ако се докаже, че има такива техни престъпления, извършени в Германия, тогава производството срещу тях може да бъде направено там, смята Цветанов.