Магнитната прогноза за месец февруари обещава спокойно и приятелски настроено Слънце, това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

"Нищо няма да смущава ротациите, транслациите и другите по-прости или по-сложни векторни движения, за които слушаме ежедневно напоследък", посочиха експертите на разбираем за хората език. 

Според тях все пак са възможни отклонения от това състояние, което се показва към момента за месеца, но при всяка промяна те ще сигнализират. 



Какво представлява геомагнитната буря?

Магнитните бури са резки и внезапни смущения на магнитното поле на Земята, които се предизвикват от изригване на слънцето и взаимодействието на земната магнитосфера със слънчевия вятър. 

Какво може да причини магнитната буря?

Явлението не причинява нарушения на здравословното състояние, но оказва влияе на чувствителните хора. Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, аритмия, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Нарушеното магнитно поле може да предизвика нарушения в техниката, навигацията, сигналите, които се приемат и предават от сателитите, както и в електроразпределителната система, като най-уязвимите части от тази мрежа са високоволтовите съоръжения и трансформаторите.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките. Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Данни за състоянието на магнитното поле от Геомагнитна обсерватория Панагюрище може да проследите ТУК

А прогноза на НИГГГ за планетарния индекс Kp, направена по спътникови данни ТУК