Очаква се през август да няма остро нахлуване на студен въздух, както беше през юли, каза пред NOVA синоптикът Симеон Матев.
 
"Горещините вече започнаха, но няма да са екстремни. През първата седмица на август максималните температури, които се очакват, ще са до 37-38 градуса. Да, високи са, но не чак екстремни.  Към 7-8 август се очаква краткотрайно захлаждане с не чак голяма амплитуда, като температурите ще се понижат с 5 до 8 градуса. Ще има краткотрайни валежи. След това отново се очаква сух период и по-съществено понижение на температурите с повсеместни валежи очакваме някъде през периода 11-13 август, след което лятото отново ще продължи своя ход. Август ще продължи тази линия на променливо време, но, пак казвам, амплитудите и на захлажданията, и на горещините няма да са толкова остри”, допълни той.
 
По Горещниците вещаем каква ще е зимата

Най-характерната черта на юли бяха бързите промени, като в началото на месеца например станахме свидетели на гореща вълна, която бе последвана от ден с максимална температура под 20 градуса, което е нетипично, обясни Матев. Освен това валежите през месеца са били над обичайната норма, което не е било според очакванията.
 
По думите на синоптика бурите, които връхлетяха Гърция и Турция през юли, са нетипични за тези части на Европа.
 
ЛЯТО – СЛЪНЦЕ, ПОЧИВКА, МОРЕ (СНИМКИ)

В Гърция времето през август ще бъде продължително сухо, прекъсвано от кратки валежи, каза Матев.

"Температурите в региона през август, не само в България, но и на Балканския полуостров ще бъдат с 1.5 до 2 градуса над обичайните норми. Нормите са пак за топло време, за България специално с максимални температури 28-33 градуса. Очакванията са по-често да имаме температури над 30 градуса. Дните с валежи ще бъдат по-малко от обичайното, но това не означава, че сумата на валежите ще бъде под обичайната. Но очакванията са да е сухо времето”, заяви още Матев.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
nova.bg