/ iStock/Getty Images
От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) напомнят, че префиксът на баркода показва къде е регистрирана фирмата, която използва стандартната маркировка, и те насърчават активно нетърпимостта на хората срещу неправомерното използване на баркод номера, започващи с 380 (префикс за България) .

Проверката може да бъде направена с помощта на безплатното мобилно приложение БГ Баркод. Приложението е налично в Android и iOS. Основното предназначение на БГ Баркод е да предоставя качествени и пълни данни за продуктите, в приятен и удобен вид за крайния потребител, с което да помогне в избора му и по-добрата информираност при покупка. За хранителните продукти приложението позволява персонализация чрез настройване на аларма, която да сигнализира, когато даден артикул съдържа опасен за потребителя алерген.

Ако липсва информация за продукта или е използван неоторизиран баркод (получава се съобщение "невалиден баркод"), потребителят може да направи снимка и да изпрати автоматичен сигнал през приложението БГ Баркод до екипа на GS1 България за разрешаването на конкретния случай.

Всички, които са подали сигнали в периода 1 август - 30 септември 2021 г., ще бъдат включени в томбола за спечелването на десет ваучера от по 100 лв.

Сдружение GS1 България е една от общо 115 национални организации по света, които действат като представители на международната организация GS1.
БТА