Ще минат ли в парламента ограниченията за младите шофьори?
Ще минат ли в парламента ограниченията за младите шофьори? / Sofia Photo Agency архив
Ще минат ли в парламента ограниченията за младите шофьори?
86970
Ще минат ли в парламента ограниченията за младите шофьори?
Ще минат ли в парламента ограниченията за младите шофьори?
  • Ще минат ли в парламента ограниченията за младите шофьори?
  • Ще минат ли в парламента ограниченията за младите шофьори?

Шофьорите със стаж, по-малък от 2 години, да не могат да карат с повече от 120 км/ч по магистралите и да не управляват коли, по-мощни от 100 конски сили, предлагат от Реформаторския блок. Освен това новите водачи ще имат само 2/3 от контролните точки и трябва задължително да карат с придружител в интервала между 22.00 и 06.00 ч.

От БСП искат още по-стриктни разпоредби - през първите 6 месеца придобилите книжка да карат само с придружител, който има поне 5 години шофьорски опит. Всички тези предложения ще бъдат разгледани в парламентарната транспортна комисия.

Депутатите обсъждат ограничения за младите шофьори

Според депутата от ГЕРБ Иван Вълков обаче промените за новите водачи имат нужда от по-широк дебат, защото част от предложенията могат да бъдат атакувани в Конституционния съд.

Новите водачи, взели книжка преди по-малко от 24 месеца, да имат само 26 вместо 39 контролни точки, предлагат депутати от Реформаторския блок. Като това е само една промените, обясни депутатът Настимир Ананиев:

„Първо, на магистрала да се кара с 20 км по-бавно от допустимото - със 120 км/ч. И да има лепенка отпред и отзад, която да обозначава за млади водачи".

Забраняват на младите шофьори да карат мощни коли

Младите шофьори ще могат да управляват само коли до 100 конски сили и 1200 кубика, а също така трябва задължително да карат с придружител в интервала между полунощ и 6 сутринта:

„Придружителят трябва да има 3 години опит. Идеята е да има придружител вечер, защото има само един час нощно кормуване по време на курса. И повечето водачи нямат почти никакъв опит в шофирането нощем".

От БСП предлагат още по-строги мерки - новите водачи през първите 6 месеца ще могат да шофират само и единствено с придружител, който има поне 5-годишен опит. А в рамките на 1 година от вземането на книжка, лицата няма да могат да карат между 22.00 часа и 6 сутринта.

МВР ще следи младите шофьори заради агресията на пътя

Депутатът от ГЕРБ Иван Вълков обаче изрази резерви по отношение на всички предложения, касаещи новите водачи. Според него е най-добре текстовете да не бъдат приети сега, а да се направят допълнителни анализи:

„Необходимо е да бъдат подложени на широко обществено обсъждане. Да се направят анализи какви ще са ползите и дали тези текстове ще бъдат допуснати от КС, защото става дума за ограничаване на права".

Депутатите в парламентарната транспортна комисия ще разгледат още предложения - за драстично по-високи глоби за каране без книжка или в нетрезво състояние, както и за превишаване на скоростта. Обсъждат се и варианти, при които фишовете да могат да се считат за връчени, ако нарушителят не бъде намерен на своя адрес.

Част от другите промени са свързани с налагане на наказания за организирането и участието в гонки, въвеждането на задължителни зимни гуми в периода от декември до март, както и вариантите за 6-месечна гражданска отговорност за мотори, кемпери и каравани.