Ще компенсират с до 5000 лв. жертви на престъпление
Ще компенсират с до 5000 лв. жертви на престъпление / netinfo

От 250 до 5000 лева финансова компенсация ще плаща държавата на жертви на престъпления. Това реши парламентът, който гласува на второ четене закона за подпомагане и компенсация на пострадалите от престъпления.

Държавата ще плаща компенсации на жертвите на трафик, изнасилване, тероризъм. Помощ ще могат да получат и децата, родителите или съпрузите на жертвите на убийство. Тогава общият размер на компенсацията ще бъде до 10 000 лева. Компенсация няма да се плаща, когато пострадалият е бил съден за тежко престъпление. Компенсацията ще се плаща след влязла в сила осъдителна присъда или след акт за прекратяване на наказателното производство.

Молбата за паричната помощ ще може да се подава до съответния областен управител или до националния съвет за подпомагане на пострадалите при престъпления, който ще бъде специално създаден със закона, за да компенсира жертвите.

Междувременно от справката на парламентарния пресцентър стана ясно, че Народното събрание е отделило 125 часа и 35 минути за парламентарен контрол. Парламентът е приел 198 закона, 729 депутатски въпроса са отправени към членовете на правителството тази година. Рекордьор по внесени въпроси е групата на Демократи за силна България.

В момента Народното събрание гласува закона за безмитната търговия, който ще реши спора около съдбата на част от безмитните магазини след влизането ни в Европейския съюз.