Ще изграждат граничен контролно-пропускателен пункт в Байкал
Ще изграждат граничен контролно-пропускателен пункт в Байкал / netinfo
Граничен контролно-пропускателен пункт за спиране на плавателни съдове на страните от Европейския съюз ще бъде изграден на пристанището в плевенското село Байкал. Това съобщи днес министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Основната дейност, която ще се извършва на пропускателния пункт, ще бъде свързана с обработката на документите на акостиращите в пристанището плавателни съдове, обясни министър Петков. За да бъде осъществена идеята за създаването на този пункт, до 25 септември Община Долна Митрополия трябва да одобри плана за изграждането му.

Министърът допълни още, че пунктът в Байкал няма да е стационарен с работещи 24 часа служители на „Гранична полиция”, а изнесено работно място, което ще се ползва само при постъпване на предварителна заявка при акостиране на плавателен съд. Румен Петков поясни, че за да стартира осъществяването на проекта за контролно-пропускателния пункт, е необходимо служителите на Областна дирекция „Полиция” –Плевен да извършат оценка на необходимостта и ефективността от създаването му.

Според вътрешния министър създаването на граничен контролно-пропускателен пункт Байкал ще способства за развитието на туристическия обмен и на стокообмена между България и Румъния.

Други новини от Плевен