Ще има среща със собственика на „Смарт груп” за „Кремиковци”
Ще има среща със собственика на „Смарт груп” за „Кремиковци” / netinfo

В сряда зам.-министърът на икономиката Нина Радева ще се срещне със собственика на „Смарт груп”, с когото ще преговаря за влизането на украинската компания в „Кремиковци”. Това съобщи лидерът на синдикалната структура на КНСБ в комбината Васил Яначков. Работниците от „Кремиковци” и днес излязоха на протест в столицата.

Представители на украинската компания „Смарт груп” са заявили, че до края на седмицата имат готовност да започнат доставката на суровини за „Кремиковци”. Това съобщи пред протестиращите работници пред сградата на икономическото министерство Васил Яначков след разговора си със заместник-министър Нина Радева.

В сряда Радева ще се срещне с представителя на „Смарт груп”, а всеки момент се очаква украинската компания да официализира интереса си до оперира в „Кремиковци”, каза Яначков.

Металурзите настояват да се сформира правителствен екип, който да разгледа всички юридически и екологични казуси при влизането на „Смерт груп” в предприятието, за да се предотвратят всички рискове и да не се губи време при спасяването на комбината.

Синдикатите са категорични, че протестите на кремиковските работници ще продължат и следващата седмица. Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров дори се закани по време на протеста, че в понеделник „ще започне боят по управляващите”, ако те не вземат решение.

От днес се очаква да започне изплащането на заплатите в „Кремиковци”, като до вторник всички работници трябва да получат възнагражденията си за август. По време на протеста Никифоров съобщи, че във вторник ще бъде блокиран и жп възелът в Бургас с помощта на бургаските синдикати в пристанището и железницата. Причината е, че близо 100000 човека там са свързани с кремиковската продукция и ще бъдат засегнати от затварянето на комбината.

В момента протестът на металурзите продължава пред Министерски съвет, където работниците ще поставят исканията си пред премиера Станишев.