Ще има икономически последици от кризата в Гърция, смята Кунева
Ще има икономически последици от кризата в Гърция, смята Кунева / снимка: БГНЕС, архив
Кунева се притеснява как ще финансират гърците съвместни проекти с България
80907
Кунева се притеснява как ще финансират гърците съвместни проекти с България
  • Кунева се притеснява как ще финансират гърците съвместни проекти с България

Фалит и излизане на Гърция от Еврозоната ще има политически, икономически и социални последици за България, но трябва да вярваме в намирането на вариант за оставането и дисциплинирането на южната ни съседка - коментарът направи вицепремиерът Меглена Кунева след заседание на Съвета по антикорупционна политика. Според нея гърците ще намерят начин да излязат от кризата с чест. Кунева очерта основните икономически последици за страната ни.

„Ние търгуваме с Гърция, има българи, които работят там", напомни Кунева. Според нея трябва да се предвиди опасност, ако има обратно влизане на тези хора в българския пазар на труда и се увеличи безработицата, страната ни да е готова с предложение до Еврокомисията за допълнителна помощ за създаване на заетост. „Колкото повече и по-активни бизнес програми имаме, за да можем да посрещнем подобно развитие, толкова по-добре ще бъде", каза вицепремиерът.

Тя се притеснява и от това как ще съфинансират гърците съвместните проекти между двете държави, като например газовата връзка, както и други проекти с приоритет, които са част и от приоритетите на Евросъюза.

Кунева би искала да има твърди гаранции, че проектът няма да увисне на средата, защото Гърция не може да го съфинансира.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че се работи във връзка с подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждането на интерконектора Гърция-България. Тя допълни, че не виждам индикатори, които да поставят под заплаха изграждането на газовата връзка.