Ще глобяват с 1000 лева стопани за изхвърлени на улицата животни?
Ще глобяват с 1000 лева стопани за изхвърлени на улицата животни? / снимка: Impact Press Group, архив
Ще глобяват с 1000 лева стопани за изхвърлени на улицата животни?
54791
Ще глобяват с 1000 лева стопани за изхвърлени на улицата животни?
  • Ще глобяват с 1000 лева стопани за изхвърлени на улицата животни?

В борбата си с бездомните кучета властта удвоява глоба, която никога не е била налагана - 1000 лева за стопанин, изхвърлил кучето си на улицата или поколението на домашния си любимец. Това предлагат от мнозинството с промени в Закона за защита на животните. Мобилни групи ще проверяват по паркове дали четириногите имат стопанин или не. Сега санкцията е 500 лева, но към момента няма човек, на когото да е била наложена, тъй като все още не е заработил национален електронен регистър.

Управляващите предлагат да се удвои санкцията за стопанин, изоставил домашния си любимец на улицата, съобщи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Не стана много ясно обаче как ще се разбира кой е стопанинът на изхвърленото куче: „Хората много често са виновни да има по улицата толкова бездомни животни. Много често, когато имат куче вкъщи и то роди, ако не могат да ги продадат или не могат да ги дадат на някой да ги гледа, най-често хората ги пускат на свобода. Това прави толкова голяма и популацията. Общините трябва да извършват своята функция, като създадат мобилни групи. Те са предвидени и в закона. С тях ще могат да се проверяват животните в парка или където се разхожда кучето", обясни депутатът.

Да се създаде електронен национален регистър, в който да бъдат включени всички домашни и улични кучета, предвиждат поправките. По думите на Ненков всички кучета ще бъдат оборудвани с електронен чип, за да се знае кой отговаря за животното и за отглеждането му.