Шотландски предприемач иска квалифицирани българи на работа
Шотландски предприемач иска квалифицирани българи на работа / netinfo
След приемането на България в ЕС шотландският предприемач Чарлз Кормак се надява да привлече голям брой високо квалифицирани българи да работят в технологични компании в Шотландия, пише в днешния си брой глазгоуският вестник "Сънди хералд".

Освен това Кормак вижда още по-големи възможности и да помогне на британски фирми да поръчват компютърен софтуеър да бъде изработван на по-ниски цени в България.

"Според мен ние живеем в разрастваща се глобална икономика. Ние сме част от единния пазар с България и Румъния. Един от фундаменталните принципи на ЕС е свободното движение на хора и работна ръка", казва базираният в шотландския град Пийбълс предприемач. Той добавя, че като се има предвид застаряването на населението на Шотландия, привличането на нови хора би имало положителен ефект.

В обширната си статия, посветена на имиграцията, "Сънди хералд" посочва, че в момента в Шотландия пребивават малък брой румънци. Вестникът цитира проф. Николай Желев, почетен български консул в Шотландия, според когото в страната работят около 2100 българи, главно в района на град Дънди. Повечето от тях пребивават от март до октомври и работят в земеделието и хранителната промишленост.