Шофьор да се става само след завършен 10 клас, предлага министър
Шофьор да се става само след завършен 10 клас, предлага министър / netinfo

Шофьорска книжка да се издава само след завършен 10-и клас, предложи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на годишната среща с началниците на регионалните инспекторати от цялата страна, която се проведе в курорта „Златни пясъци".

"В Конституцията е заложено, че образованието в България е задължително до 16-годишна възраст. Трябва да бъдат наложени подобни изисквания и за притежанието на шофьорска книжка. За да се управлява автомобил, все пак се изисква определена интелигентност", посочи просветният министърът. Става въпрос за различни промени в българското законодателство, които да стимулират част от децата от рисковите групи да стоят по-дълго време в училище. Въвеждането на това условие обаче може да стане най-рано след четири години, допълни министър Вълчев.

Близо 14 500 ученици са отпаднали от училище през миналата година, разкри Mилка Коджабашиева, шеф на дирекция „Координация и контрол на средното образование" в министерството. Най-много деца, над 8000, са отпаднали по социални и семейни причини, над 4000 са останали извън класните стаи заради отсъствия, a 355 заради слаб успех.

През изминалата учебна година са били уволнени 13 училищни директори, 41 са били наказани с предупреждение за уволнение, а 104 са получили забележка.

Други новини от Варна