„Шифърът на Агджа” разкрива имало ли е „българска следа” до 2 месеца
„Шифърът на Агджа” разкрива имало ли е „българска следа” до 2 месеца / netinfo
До два месеца Мехмед Али Агджа ще разкрие истината за „българската следа” и атентата срещу папа Йоан Павел Втори през 1981 година. Това каза в специално интервю за Дарик радио говорителят на Агджа – Фатих Али. От Истанбул Али заяви, че книгата, която Али Агджа пишеше в затвора, вече е завършена и тя ще се казва „Шифърът на Агджа”.

Според Фатих Али, Агджа трябва да бъде освободен от затвора след 2 месеца. „Папа Йоан Павел му прости. Освен това, всяко наказание има определен срок. За Агджа този срок изтече, но той все още е зад решетките. И аз не знам защо продължават да държат Агджа в затвора. Някои определени сили искат той да е затворник”, каза Фатих Али.

Говорителят на Агджа намекна, че новият папа Рацингер седи в дъното на допълнителният престой на бившия член на групировката „Сивите вълци” в затвора.

„Папата знае много затова и той трябва да проговори пред пресата. Но пак ви повтарям, скоро след като Агджа бъде освободен, много интересни подробности ще излязат на светло”, допълни Фатих.

Фатих се оплака, че той и неговите колега имат стриктно ограничен достъп до Али Агджа в затвора. „Не мога да ви кажа каква е била връзката между Антонов и Агджа и дори имало ли е някаква връзка между тях. В момента съществува един вид „забранена зона” между Агджа и външният свят”, допълни Фатих Али.

Агджа изкара 19 г. в италиански затвор заради опита за убийство на папата, а през 2000 г. бе екстрадиран и затворен в Турция.

Италианският съдия-следовател Фердинандо Импозимато заяви пред СиЕнЕн-Тюрк, че Агджа знае твърде много и това застрашава живота му. Той може да разкрие неудобни факти за заговора и атентата срещу папата, както и за последвалото отвличане на дъщерята на служител във Ватикана Емануела Орланди.

Цялото интервю с говорителят на Али Агджа може да чуете в сутрешната програма на Дарик на 3 август.