Шествия за 24 май ще има
Шествия за 24 май ще има / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шествия за 24 май ще има
71603
Шествия за 24 май ще има
  • Шествия за 24 май ще има

Шествия за 24 май ще има, а на 25 май абитуриентите ще се събират на алтернативни места. Това съобщават от образователното министерство. Местната власт, заедно със структурите на Министерството на вътрешните работи и училищните директори, ще уточнят маршрутите за празничните шествия по повод Деня на славянската писменост и култура, както и алтернативни места, където могат да се събират абитуриенти и техните близки на 24 и 25 май 2014 г.

Свободен достъп до дворовете на училищата ще има до 13,00 ч. на 24 май. На 25 май заради изборите за Европарламент няма да има достъп, тъй като в сградите ще бъдат разположени избирателни секции.

Решението е взето след среща между представители на Министерството на образованието и науката, МВР, Централната избирателна комисия (ЦИК) и на Националното сдружение на общините в Република България.

„Знаете, че датите за провеждане на изборите бяха определени от Европейския парламент и нямаше как да бъде избегнато съвпадането с нашия празник", припомниха представителите на ЦИК. "В много населени места няма организирани абитуриентски балове на 24 и на 25 май, но за съжаление в големите градове дните съвпадат и трябва да направим така, че да намерим най-добрите решения за празничните дни", заяви Гинка Чавдарова.

Кметовете на общините искат МОН да изпрати писмо чрез регионалните инспекторати по образование до директорите на училищата, за да се осигури постоянната им координация с общините.

Според образователния министър Анелия Клисарова регионалните инспекторати по образование и директорите на училищата ще решават къде и в колко часа да се събират зрелостниците преди абитуриентските балове на 24 и 25 май.

МВР пък ще се грижи за сигурността както на абитуриентите, така и за нормалното протичане на изборите, заявяват от ведомството.