Шестима души загинаха в катастрофата край Стара Загора
Шестима души загинаха в катастрофата край Стара Загора / снимки: МВР - Стара Загора

Четирима дванайсетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора са загинали при тежка катастрофа при кръстовището на ул. "Родопи" и път I-5 (околовръстния път на Стара Загора).

При движение с несъобразена скорост и по мокър път, автомобил, управляван от 18-годишно момче, е бил ударен странично от автобус с чужда регистрация, превозващ 17 пътници. Колата и автобусът са се завъртели и преобърнали извън пътя. На място са загинали водачът на леката кола и тримата му съпътници, както и две чужденки, пътували в автобуса. 18-годишният шофьор е бил с едва 3-месечен стаж зад волана. По данни на началника на „Гражданска защита” в града инж. Веселин Кузманов, изваждането на загиналите е продължило близо 10 часа.

Причините за катастрофата се изясняват. Извършва се втори оглед под ръководството на прокурор от Окръжна прокуратура в Стара Загора, информират от пресцентъра на Областна дирекция на МВР в Стара Загора.

Според директора на гимназията Иванка Сотирова участъкът, в който е станала катастрофата, е рисков: "Не бих казала, че не е обезопасен, но аз ходя всяка събота на гробищата и винаги на това кръстовище има стъкла".

До приключване на огледа, околовръстният път ще остане затворен. Движението по направление Казанлък - Димитровград се пренасочва през Стара Загора по бул. "Св. Патриарх Евтимий" и ул. "Иван Вазов".

8-и март е обявен за Ден на траур в Стара Загора заради смъртта на четиримата младежи. Кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев се срещна със Старозагорския митрополит Галактион. Взето е решение за едновременен траурен камбанен звън от всички храмове в града, който в памет на загиналите ще прозвучи в събота и в неделя.

В неделя в Катедралния храм "Свети Димитър" ще бъде отслужена заупокойна служба.