Шестима души годишно загиват на жп прелези у нас
Шестима души годишно загиват на жп прелези у нас / снимка: БГНЕС, архив
Шестима души годишно загиват на жп прелези у нас
54213
Шестима души годишно загиват на жп прелези у нас
  • Шестима души годишно загиват на жп прелези у нас

България е сред водещите страни по инциденти на жп прелези в Европейския съюз, въпреки че сме на първо място по процент на охраняемите обекти, съобщи Бисер Минчев от Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Заради това от дружеството започват изграждането на прелези на две нива и замяна на ръчните бариери с автоматични.

Статистиката сочи, че годишно у нас шестима души биват убивани на жп прелези. За да се ограничат инцидентите вече се предприемат редица мерки. „Там, където има пресичане на едно ниво, е много рисково. За тази цел в новите проекти се махат всички прелези, имаме пресичане на две нива. Там, където има ръчни бариери, за да махнем грешката на човешкия фактор, започват да се преоборудват и да стават автоматични, тъй като техниката е по-безопасна. Там, където има човешка намеса, винаги има риск”, обясни главният ревизор по дейността Бисер Минчев.

Той присъства на инициатива по повод Международния ден за безопасност на жп прелезите, която се проведе на Централна гара. Там деца рисуваха прелези.