Шефът на следствието Бойко Найденов подаде оставка
Шефът на следствието Бойко Найденов подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шефът на следствието Бойко Найденов подаде оставка
67912
Шефът на следствието Бойко Найденов подаде оставка
  • Шефът на следствието Бойко Найденов подаде оставка

Шефът на следствието и бивш временен главен прокурор Бойко Найденов подаде оставка.

Найденов вече е депозирал молбата си за напускане пред Висшия съдебен съвет. В нея той посочва единствено лични причини като мотив за своето оттегляне.

Като ръководител на Националната следствена служба Найденов е сред заместниците на главния прокурор.

Почти два месеца той беше изпълняващ длъжността главен прокурор, след като Борис Велчев напусна поста предсрочно, за да стане конституционен съдия.

Преди година Найденов беше преизбран за шеф на следствието, отново с подкрепата на Борис Велчев. Именно за негов наследник на моменти се спрягаше и името на Найденов, но в крайна сметка временният главен прокурор реши да не се кандидатира за постоянно на поста, като вместо това се върна на шефската си позиция в следствието.

Найденов беше и много активен покрай разследването на атентата на летището в Бургас и наскоро обяви, че многото съдебни поръчки бавят разнищването на случая.

Надеждите му обаче са, че разследването ще приключи до пролетта на следващата година.

През 2010 г. Бойко Найденов заяви, че има доказателства за смъртоносен заговор срещу тогавашния премиер Бойко Борисов. Част от арестуваните по спецоперацията „Килърите" готвели покушение срещу Борисов по поръчка на сръбския наркотрафикант Сретен Йосич. Оттогава досега обаче по тази ниша няма никакво развитие.

В своята кариера Найденов е бил и градски прокурор на София, както и говорител на Борис Велчев.

При избирането си за втори мандат като шеф на следствието, малко преди избора на новия главен прокурор, Найденов каза, че той трябва да изглежда по следния начин:

„Най-добре е да бъде някакъв ангел. Дали обаче ще го намерим - се съмнявам".