Шефът на СБХ: Няма скандал, Борисов и Рашидов си заслужиха членството в Съюза
Шефът на СБХ: Няма скандал, Борисов и Рашидов си заслужиха членството в Съюза / БГНЕС, архив
Шефът на СБХ: Няма скандал, Борисов и Рашидов си заслужиха членството в Съюза
45608
Шефът на СБХ: Няма скандал, Борисов и Рашидов си заслужиха членството в Съюза
  • Шефът на СБХ: Няма скандал, Борисов и Рашидов си заслужиха членството в Съюза

Званието „Почетен член на Съюза на българските художници" досега не е получавал нито премиер, нито министър. И няма нищо скандално в това. Позицията е на шефа на Съюза на българските художници (СБХ) Любен Генов. В понеделник званието ще получат премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов.

Председателят на Контролната комисия към СБХ проф. Велислав Минеков обаче изрази остър протест срещу това.

„Скандал в случая няма, поводът е основателен, защото това правителство разреши проблема на СБХ със собствеността на „Шипка"6", каза за Дарик Любен Генов.

„Правителството погледна сериозно на проблема и го разреши. Затова заслужава съответно уважение и благодарност от наша страна. Не виждам нищо скандално. Нормално е да има хора в Съюза, които да мислят по някакъв различен начин и да го изразяват", добави Генов.

Относно острото изказване от страна на проф. Минеков против връчването на званието на премиера и културния министър шефът на СБХ коментира: „Той е доста остър в няколко свои съобщения - интервюта, които са излизали в медиите през последните месеци по повод на Музея на съвременното изкуство, Музея на социалистическото изкуство, но мога да го разбера от тази гледна точка, че е свободен да изразява своето мнение".

Любен Генов заяви още, че през последните 10 години никой от бившите премиери и министри не е идвал в СБХ и не е проявявал интерес към техните проблеми. „Идвайки на „Шипка" 6 министър-председателят Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов ще видят и състоянието на „Шипка" 6, защото ние имаме доста проблеми оттук нататък с реновацията на тази сграда. Когато едно правителство е заинтересован от проблемите на някакво съсловие хора, защо това трябва да го превръщаме в скандал, напротив - това е нещо много хубаво", категоричен бе шефът на СБХ Любен Генов.

 

Цялото интервю с Любен Генов можете да чуете в звуковия файл