Шефът на пожарната няма да подава оставка, освен ако не му я поиска министърът
Шефът на пожарната няма да подава оставка, освен ако не му я поиска министърът / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шефът на пожарната няма да подава оставка, освен ако не му я поиска министърът
80789
Шефът на пожарната няма да подава оставка, освен ако не му я поиска министърът
  • Шефът на пожарната няма да подава оставка, освен ако не му я поиска министърът

Директорът на пожарната няма намерение да подава оставка, освен ако тя не му бъде поискана лично от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Това каза директорът на Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов пред журналисти.

Той коментира и напрежението във варненската пожарна, за което сигнализираха самите огнеборци. Преди няколко дни стана ясно, че заявление за преместване в друга противопожарна служба във Варненско смятат да подадат 37 от общо 42-ма огнеборци в Първа районна служба. Според директора на пожарната реални заявление за напускане няма, а напрежението било провокирано от един единствен човек. В тази връзка до няколко дни в пожарната служба щял да пристигне екип от психолози, който да разговаря с негодуващите огнеборци, обясни Николай Николов.

„Вчера бях на среща с момчетата не само от Първа районна служба, а с целия личен състав във Варна. Няма подадени заявления за преназначаване. 37 човека не са заявили това нещо, един човек го е заявил, че 37 ще пуснат. Явно има някакво напрежение. Съвсем скоро, до дни, екип от психолози ще отиде на място и ще разговаря с всеки един, за да може да съм абсолютно сигурен къде е точно проблемът, така че напрежението да се тушира. Никой няма полза от това нещо - нито ръководството на Варненската дирекция, нито самите служители, които твърдят, че са работили под стрес", коментира Николов.

Единствената оставка, която оставиха синдикатите, след като отмениха протеста си, е на директора на пожарната и в тази връзка той заяви:

„Искане на оставка и даване на оставка са политически актове. Аз съм държавен служител. Това решава министърът на вътрешните работи", допълни Николай Николов.