Шефът на ОЛАФ: Докладите ни не са писани за съда
Шефът на ОЛАФ: Докладите ни не са писани за съда / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова, Юлиана Николова

Генералният директор на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер поиска по-добра комуникация с българските институции.

След работен обяд с премиера Сергей Станишев и вицепремиера по усвояването на евросредствата Меглена Плугчиева шефът на ОЛАФ, който е на двудневно посещение у нас, обясни, че по-добрата комуникация във и извън институциите може да се постигне чрез обучение на служителите в самите институции, както и на представители на медиите.

Ето какво каза още Франц-Херман Брюнер: "Много съм удовлетворен от срещата. Опитахме се да намерим пътя за сътрудничество в бъдеще. Това е ключов елемент, за да се определи къде са проблемите и след това да се продължи напред. И двете страни трябва заедно да разберат къде е ключовата точка за постигане на добри резултати в бъдеще. Необходима е по-добра комуникация, по-добра взаимна работа. По този начин сътрудничеството ще бъде по-успешно. Докладът на ОЛАФ, изпратен до правителството, нямаше за цел да служи като съдебно доказателство, а само като база за дискусии".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОЛАФ иска от България конкретни резултати по дела, материалите по които са предоставени от агенцията. Това заяви правосъдният министър Миглена Тачева след срещата си с Франц-Херман Брюнер. Тя допълни, че от ОЛАФ не са поставяли изрично условие всички обвиняеми по тези дела да бъдат в затвора, но искат конкретни действия от българските съдилища. Тачева заяви още, че на срещата и с Брюнер е бил обсъждан и въпросът с така наречения черен списък за фирми, като са се уточнявали детайлите за по-добрата координация по този въпрос.