Шефът на КАТ-София иска нов Закон за движение по пътищата
Шефът на КАТ-София иска нов Закон за движение по пътищата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шефът на КАТ-София иска нов Закон за движение по пътищата
45361
Шефът на КАТ-София иска нов Закон за движение по пътищата
  • Шефът на КАТ-София иска нов Закон за движение по пътищата

Необходимо е да се напише изцяло нов Закон за движение по пътищата, заяви шефът на КАТ-София Богдан Милчев. По думите му сега действащият закон не обслужва интересите на обществото.

Нужен е изцяло нов Закон за движение по пътищата, а не промени в стария, обясни шефът на КАТ: „Този закон за движение по пътищата 20 години отглежда едни безобразни нарушители. Например, тролейбусен шофьор бута и убива на пешеходна пътека дете. На следващия ден този шофьор продължава да кара тролея и да вози хора. Ние нямаме правото да му вземем книжката".

Въпреки това Милчев отбеляза, че има по-малко пострадали пешеходци при пътни инциденти спрямо миналата година: „Само за последните три месеца - юни, юли и август - имаме 131 бутнати пешеходци. Те са с 11 по-малко от същия период за 2010 г. Но въпреки това успехът ще дойде тогава, когато нямаме нито един бутнат пешеходец".

КАТ-София започна инициативата „Междучасие с пътна полиция". В продължение на няколко месеца в малките класове ще се провеждат обучителни часове за безопасност по пътя.

„От вторник влизаме в по три-четири училища на ден. До края на годината трябва да минем всички училища от първи до четвърти клас, а след Нова година трябва да влезем в същите училища, само че в по-горните класове", обясни Милчев.

Децата трябва да знаят и да спазват правилата на пътя, обясни той. По думите му много малко от децата са наясно, че до 12-годишна възраст не могат да карат велосипед без придружител.