/ БГНЕС
Директорът на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Живко Живков е депозирал своята оставка.

В мотивите за своето решение той е посочил лични причини. Конкретни провинения срещу работата му не са открити.

Самият Живков е написал заявление до министърът на земеделието и храните Десислава Танева, с което моли да бъде освободен "поради лични причини, с цел запазване на имиджа и моралната стойност" на ведомството.

По неофициална информация, начело на Фонда ще застане Васил Грудев - съветник по еврофондовете на Десислава Танева. Той беше зам.-министър на земеделието във втория мандат на кабинета „Борисов“, както и служебен зам.-министър.

Петима с обвинения след акцията във Фонд „Земеделие“

Управителният съвет на Държавния фонд "Земеделие" ще реши и кой ще заеме мястото на зам. изпълнителния директор Калоян Костадинов, който преди дни беше арестуван.

В сряда Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители във Фонда. Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление - неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица.

Петият служител на Държавен фонд „Земеделие“ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група.

На трима от тях бяха наложени гаранции съответно от 26 000 лв., 10 000 лв. и 7000 лв. По-рано днес Специализираният наказателен съд пусна под гаранция и другите двама - директорите на институцията, и им наложени парични гаранции от по 6000 лева.

Живко Живков пое поста през февруари 2017 г. 
БГНЕС